Tuija Aumala

Olen vielä aika tuore siuntiolainen. Kulkeuduin syntymäkaupungistani Kajaanista Espoon kautta Siuntioon v. 2017. Espoossa tosin vierähti kolme vuosikymmentä. Etsimme rauhallista paikkaa ja isoa tonttia, ja löysimme keitaamme Siuntion Bollstadista. Perheeseeni kuuluu mies ja kolme koiraa. Ainoa lapsemme asuu jo omillaan.

Työskentelen Espoon kaupungin kaupunkiympäristön toimialalla tiedonhallinnan asiantuntijana, ja virkamiespuolelta kunnallista päätöksentekoa seuranneena kiinnostuin myös päättäjänä toimimisesta. Etenkin kunnallistekniikan rakentamisen ja kunnossapidon prosessit ovat minulle tuttuja. Intohimoni onkin prosessien tehostaminen.

Olen työskennellyt IT-alan tehtävissä 30 vuotta, mutta siinä välissä kokeillut myös muuta. Joitakin vuosia sitten pidin taukoa IT-alalta ja kouluttauduin ortopedisuutariksi. Päädyin kuitenkin siihen, että kädentaidot saavat pysyä harrastuksena, sillä kaipasin tietotyötä.

Vapaa-aikana harrastan käsillä tekemistä, lukemista, kotitarveviljelyä ja kaikenlaista uuden oppimista, viimeisimpänä karjalan kieli. Mottoni on, että se päivä ei ole mennyt hukkaan, jona on oppinut jotain uutta.

Siuntioon haluaisin tuoda houkuttelevuutta . Tarvitsemme lisää asukkaita, vireämmän ja kauniimman keskustan ja lisää palveluita. Tonttikauppa on jo vilkastunut, mutta se ei riitä.  Vaikeudet ja vastoinkäymiset voivat myös avata mahdollisuuksia. Nyt kun korona pakotti monet etätöihin, on pääkaupunkiseudun ympäristö alkanut kiinnostaa työikäisiä. Edellytysten parantaminen etätöiden tekemiseen  on tärkeää, sillä nyt kun digiloikka on otettu myös konservatiivisimmissa työyhteisöissä, ei entiseen liene paluuta, vaan etätyöt ovat tulleet jäädäkseen.  Nyt kunnalla olisi tilaisuus tarttua hetkeen ja pyrkiä tekemään kunnastamme houkutteleva asuinpaikka etätyöläisille. Tärkeää on myös poistaa esteitä etätyölle. Yksi tärkeä kompastuskivi on tietoliikenneyhteydet, jotka eivät kuntakeskuksessakaan ole tyydyttävällä tasolla. Kuituyhteyksiä tarvitaan, ja niiden saamiseksi kunnan tulisi tarjota apuaan.

Toimiva joukkoliikenne on merkittävä etu uutta asuinpaikkaa valittaessa. Omassa valinnassamme rata oli tärkeä tekijä. Ikävä vain, että vuoroja on liian vähän. Sydämenasiani on edistää parempaa joukkoliikennettä, mieluiten toki lisäämällä junavuoroja, mutta myös bussiliikennettä parantamalla sekä näiden kahden aikataulujen synkronoinnilla.

Intoa ja ideoita. Vireän Siuntion puolesta.