Siuntion Sote-keskuksen tilanne

Siuntiossa on ollut hiljaista uuden Sote-keskuksen tiimoilta ja se huolestuttaa kuntalaisia. Parhaassa tapauksessa sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen kokoavan Sote-keskuksen rakentaminen voisi olla jo pitkällä, mutta nyt ollaan odottavassa tilassa. Ilmeisesti tässä odotetaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelman valmistumista. Se työ on tarkoitus toteuttaa tänä keväänä (2024).

Tarve Siuntion Sote-keskukselle on todettu olevan ja sille tuli jo aiemmin puolto myös Sosiaali- ja terveysministeriöltä. Suunnitelma sisältää perusasiat; tilat lääkärin vastaanotolle, fysioterapialle, sosiaalityölle, vanhusten päiväkeskukselle, vuodeosastolle ja laboratoriolle. Myös ruokahuoltoon ja kotihoitoon liittyviä tiloja on suunniteltu rakennettavaksi. Kotisairaalatoiminnan laajentuessa tiloja löytyy varmasti myös siihen tarkoitukseen. Lisäksi vanhusten palveluasumista on suunniteltu joko samaan rakennukseen tai sen välittömään läheisyyteen toteutettavaksi. Nykyinen hammashoitola on siirrettävää mallia, eli se tullaan siirtämään Sote-keskuksen läheisyyteen.

Kiven heiton päässä sijaitsee perhekeskus, joka nykyisen mallin mukaan on koulujen yhteydessä Siuntion sydämessä. Siinä sen on tarkoituskin palvella, tiiviissä yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa.

Hyvinvointialueen päättäjät ovat näyttäneet tahtotilansa lähipalveluista jatkossakin. Ja vaikka lähipalveluita alettaisiin tulevaisuudessa jostain syystä karsimaan, mielestäni on huomionarvoista, että Siuntio sijaitsee maantieteellisesti melko keskellä hyvinvointialuetta, joten potentiaalia on siltäkin osin. Ja mikä ratkaisevinta, Siuntion kunnalla on motivaatio korkealla asian suhteen. Siuntio on tarjoamassa juuri sitä, mitä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue toivoo; vuokrattava kokonaisuus, erinomainen sijainti kuntakeskuksessa, kampusmainen toteutus muiden palveluiden läheisyydessä ja ympärille on kaavoitettu mm. esteetöntä asumista ikäihmisiä ajatellen. Myös sote-uudistuksen yksi tärkeimmistä tavoitteista on huomioitu; palvelut yhdeltä luukulta.

Mervi Lahtinen, Siuntio

Kunnanvaltuutettu ja aluevaltuuston varavaltuutettu (SDP)

Kuva: Mervi Lahtinen