Kunnanvaltuuston kokous 30.8.2021

Eilen maanantaina 30.8.2021 kokoontui kunnanvaltuusto kauden toiseen kokoukseen.

Kokouksessa käsiteltiin pitkälti vielä henkilövalintoja eri luottamuselimiin.

Siuntion Sosialidemokraattien edustajia nimettiin seuraavasti:

Keskusvaalilautakunta: Satu Tarnanen (varapuheenjohtaja), Timo Ketonen (varajäsen, 4. kutsumisjärjestyksessä)

Kiinteistötoimitusten uskotuiksi miehiksi: Mervi Lahtinen, Tony Böckerman

Hiiden opiston johtokunta: Sirpa Vargenstam (varajäsen)

HUS-kuntayhtymän valtuusto: Keijo Tarnanen (varajäsen)

Kårkulla samkommun för specialomsorger: Anne Laakso-Sopukki (varajäsen)

Kokouksessa keskusteltiin myös luottamushenkilöiden palkkioden ja vuosikorvausten korottamisesta. Perussuomalaiset vastustivat korotuksia sekä ehdottivat pontta, jolla ohjattaisiin jatkossa palkkiosääntöä siten, että uusien luottamushenkilöiden palkkiosta päättäisi edellinen valtuusto. Perussuomalaisten Paula Tuominen pyysi apua valtuustoryhmämme puheenjohtajalta Arja Alholta ponnen sanamuodon muokkaamiseksi.

Ponsiesitys oli alun perin Perussuomalaisten mutta lopulta siis SDP:n muokkaama.

Ponsi esitystä ei hyväksytty äänestyksessä (16 vastaaan 11 puolesta), mutta luottamushenkilöiden palkkioden korotukset hyväksyttiin äänestyksessä (24 puolesta 3 vastaan).

Siuntion Sosialidemokraattien valtuustoryhmä oli äänestyksissä niin korotusten kuin ponnenkin puolella.

Valtuustoryhmä jätti kaksi aloitetta.

Toinen aloite oli Kristian Parviaisen tekemä aloite, jonka oli Parviaisen lisäksi allekirjoittanut kaikki valtuustoryhmän valtuutetut: Nuorten julkisenliikenteen kesäkortin selvittäminen.

Toinen aloite oli niin ikään koko valtuustoryhmän aloite: Kirkonkylän kehittämishanke

Aloitteet pääset lukemaan täältä: Valtuustoaloitteet – Siuntion Sosialidemokraatit Sjundeå Socialdemokrater (siuntiondemarit.net)

Siuntion Sosialidemokraattien valtuustoryhmä järjestäytyi

Siuntion Sosialidemokraatit pitivät sunnuntaina 29.8.2021 ensimmäisen valtuustoryhmän kokouksen ja tuossa kokouksessa myös valtuustoryhmä järjestäytyi.

Valtuustoryhmän puheenjohtajaksi valittiin Arja Alho, varapuheenjohtajaksi Kristian Parviainen.

Valtuustoryhmän muut jäsenet ovat valtuutetut Tony Khalil, Mervi Lahtinen, Mika Mäenpää-Louekoski sekä varavaltuutetut Anne Laakso-Sopukki, Keijo Tarnanen, Tuija Aumala, Teemu Salmela ja Satu Tarnanen.

Valtuustoryhmä käsitteli maanantaina 30.8.2021 pidettävään valtuuston kokoukseen tulevia asioita, lähinnä vielä toimielimiin nimettäviä henkilöitä. Samalla valtuustoryhmä kuuli tilannekatsauksen eri lautakunnista, sen mukaan miten ovat jo ehtineet aloittamaan toimintansa.

Siuntio-päivä lauantaina 4.9.2021

Vuoden tauon jälkeen vietetään jälleen perinteistä Siuntio-päivää 4.9.2021 klo 10-14, Aleksis Kiven koulun väistötilojen sisäpihalla.

Siuntion Sosialidemokraatit on mukana tapahtumassa tällä kertaa kirjakirppiksen muodossa.

Tule pisteellemme ja nouda mukaasi luettavaa, pisteellä myös dvd ja cd levyjä, joita niin ikään saa ottaa mukaansa.

Nähdään lauantaina 4.9.2021!

Siuntion kunnanvaltuusto 7.6. ja tilinpäätös 2020

Siuntion taloudellinen tulos oli hyvä. Kumulatiivinen ylijäämä nousi 3,22 miljoonaan. Valtuusto käsitteli eilen vuoden 2020 tilinpäätöksen.

Siuntion sosialidemokraatit – Sjundeå socialdemokrater painottivat vuoden 2020 tilinpäätöskeskustelussa kunnan henkilöstön olevan kunnan suurin resurssi sen sijaan, että henkilöstö nähtäisiin menoeränä. Kunnan työntekijöitten merkitys kasvokkaisissa palvelutilanteissa – niin kouluissa, kirjastossa, sosiaali- ja terveydenhuollon kuin myös muissakin – on ratkaiseva sen suhteen, koetaanko palvelujen olevan hyviä ja laadukkaita.

Siuntion kunnassa on ollut paljon vaihtuvuutta henkilöstön parissa.

Lähtijöitä on haastateltu. Syiksi he ovat ilmoittaneet kunnan sijainnin, kehittymismahdollisuudet ja niiden puutteen mutta esimiestyön ja johtamisen. Myös työterveyspalvelujen kysynnän kasvusta ja niiden jakautumisesta voi päätellä, että monet tekevät työtä jaksamisen äärirajoilla.

Sijainnin suhteen on sekä kuntalaisten että kunnan työntekijöiden etu, että raideliikenteen yhteydet toimivat ja junavuoroja pystytään lisäämään Siuntiossa. Kehittymismahdollisuuksien, johtamisen ja esimiestyön suhteen mennyt vuosi on ollut koronan vuoksi poikkeuksellinen mutta silti tulokset kertovat, että otetta henkilöstön huomioimisessa on parannettava. Sosialidemokraatit korostivatkin, että henkilöstöä on kohdeltava tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Kaikkia on palkittava ja kannustettava.

Siuntion keskeisten palvelujen suhteen sosiaali- ja terveydenhuollon suuruudistus mullistaa monia asioita. Ei vähiten taloutta. Osa kunnan verotuloista lohkaistaan pois mutta samalla jää myös kuluja pois.

Siuntion kunta joutunee kuitenkin nettomaksajaksi. Valtiovalta on kuitenkin luvannut tulla vastaan, jotta menetykset eivät olisi kohtuuttomat.

Kunnan hyvä taloudellinen tulos vuodelta 2020 selittyykin paitsi verotulojen kasvulla myös valtion koronatuen saamisella. Valtiovaltaan on syytä luottaa myös sote-uudistuksessa. Kyse on keskeisistä hyvinvointipalveluista ja niiden turvaamisesta. On väärin väittää, että soteuudistus johtaisi muun henkilöstön irtisanomiseen.

On tärkeätä, että myös kunnissa keskustellaan kuntien veropohjan vahvistamisesta. Siuntiossa uuden elinkeinopoliittisen strategian kautta voidaan tavoitella enemmän yhteisöveroa. Mutta on syytä muistaa myös, että kuntaveroja maksetaan ansiotuloista, ei pääomatuloista. Kun maailmallakin ollaan jo sitä mieltä, että pääomatuloja saavien verotuksessa on korjattavaa, kuntienkin veropohjaa voidaan laajentaa pääomatuloja saavien osalta: käyttäväthän hekin kuntien palveluja mutta eivät maksa niistä mitään.

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmän puheenvuoron käytti valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Alho. Kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja Kristian Parviainen muistutti sosialidemokraateille tärkeästä asiasta maan hankinnan asiakohdissa. Siuntion brändin luonnonläheisenä kuntana tulee näkyä kaavoituksessa: asukkailla pitää olla aina vapaa pääsy luonnon ja liikuntareittien äärelle.

Siuntion demarit kuntalaisten tavattavana myös tulevana lauantaina 12.6. klo 10-13. Sunnuntai 13.6. onkin sitten vaalipäivä.

Kuntavaalit – tavoitteena tuplaus

Siuntion sosialidemokraatit ovat täydentäneet kuntavaalien ehdokaslistaa neljällä ehdokkaalla. Joukkueessamme on nyt 18 hienoa ehdokasta.

Tavoitteenamme on tuplata valtuutettujen määrä kuuteen. Tavoite on realistinen. Ehdokasasettelumme on poikkeuksellisen onnistunut iän, sukupuolen, äidinkielen ja asuinalueen mukaan. Pasi Pihlajan säveltämä fanfaari, on tuonut iloa ja energiaa vaalityöhömme. Se saa ensiesityksensä verkossa tällä viikolla!

Haluamme potkua ja vauhtia Siuntion kehittämiseen, vehreyttä ja viihtyisyyttä ja olemme valmiita kantamaan vastuuta sekä olemaan siuntiolaisten luottamuksen arvoisia.

Ehdokkaita on siis 18, joista 7 naista. Ehdokkaiden keski-ikä on 48,9.

Nuorin ehdokas on Oskari Hellsten 23 vuotta. Ehdokkamme ovat sekä suomen-, ruotsin- ja arabiankielisiä.

Sjundeå socialdemokrater har kompletterat kandidatlistan i kommunalvalet med fyra kandidater. Vårt team har nu 18 fantastiska kandidater.

Vårt mål är att fördubbla antalet delegater till sex. Målet är realistiskt. Vår nominering är exceptionellt framgångsrik efter ålder, kön, modersmål och bostadsområde. Fanfare, komponerad av Pasi Pihlaja, har gett glädje och energi till vårt valarbete. Den får sin debut online den här veckan!

Vi vill ha en kick och fart i Sjundeås utveckling, grönska och komfort, och vi är redo att ta ansvar och vara värdiga förtroende.

Ehdokkaamme ovat, våra kandidater är:

Arja Alho, Ydin-lehden päätoimittaja-chefredaktör, Tuija Aumala, tiedonhallinnon asiantuntija, Bjarne Bäckman, idrottsanläggninsman-liikuntapaikan hoitaja, Tony Böckerman företagare-yrittäjä, Roger Dahlqvist, pensionär-eläkeläinen, Katriina Hellsten, taloussihteeri, Oskari Hellsten, ajoneuvoasentaja, Juha Kainulainen, IT-tukihenkilö, Tony Khalil, sosiaaliohjaaja, Anne Laakso-Sopukki, kasvun ja oppimisen ohjaaja-skolgångsbiträde, Mervi Lahtinen, sairaanhoitaja AMK, hoivapalveluesimies, Mika Mäenpää-Louekoski, koulutettu hieroja ja yrittäjä-yrkesmassör, företagare, Kristian Parviainen vuorotyönjohtaja-skiftchef, Pasi Pihlaja muusikko, Teemu Salmela, vatiotieteen maisteri, Keijo Tarnanen lakimies, Satu Tarnanen, työttömyysturva-asiantuntija ja Sirpa Vargenstam, opiskelija.

Lisätietoja ehdokkaistamme ja heidän tavoitteistaan webbi- ja FB-sivuiltamme www.siuntiondemarit.net, facebook.com/siuntio.sdp.

Videoita myös YouTubessa. (https://www.youtube.com/channel/UCuwXKVGtHLLpjKihql3kXHw)

Siuntion kameravalvonta

Siuntiossa on ollut ja tulee tulevaisuudessakin olemaan kunnan kiinteistöjen kameravalvonta. Se on ihan normaalia omaisuuden turvaamista.

Siuntion viime kunnanvaltuustossa käsittelyssä ollut aloite on kuitenkin jotain muuta. Aloitteessa sanotaan näin:

Levottomuus on kasvanut oleellisesti Siuntion aseman seudulla, varsinkin kesällä 2020 ilkivalta, varkaudet sekä yleisesti iltaisin tapahtuva äänekäs mopojen ja autojen kokoontumisajot ovat normaalista poikkeavaa ja häiritsevää käyttäytymistä, josta kärsivät eritoten aseman seudun asukkaat. Pienellä paikkakunnalla kuten Siuntiossa kameravalvonta auttaa rikkeiden selvittämissä. Siuntiossa on yksi pääväylä aseman läpi ja suurella todennäköisyydellä rikoksen tai rikkeen tekijän joutuu sitä käyttämään.

Tätä aloitetta on mainostettu ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi, se on kuitenkin vain ongelman siirtämistä paikasta toiseen, jollei sitten Siuntion kaikkia asuinalueita ja teitä aiota täyttää valvontakameroilla.

Nuorten mopoilijoiden tai autoilijoiden pärinään kameralla tuskin on vaikutusta, korkeintaan siirtyvät seuraavalle kadun pätkälle tai toiselle parkkipaikalle kameran alta pois. Poliisilla ei ole aikaa, eikä resursseja tulla katselemaan Siuntion videokavalkaadia ja virkamiehillä tai kyläpoliitikoilla ei ole valtuuksia puuttua liikennehäiriöihin.

Mieluummin näkisin yleisien teiden ja alueiden kameravalvontabudjetoinnin kilahtavan nuorten hyvinvoinnin edistämisen tyhjään raha-arkkuun.

Mielekäs tekeminen, kokoontumispaikat, viihtyisä ympäristö ja kaunis kyläkeskusta ovat huomattavasti parempaa ennaltaehkäisevää toimintaa, kuin valvontakamerat katutolpissa. Ongelmat eivät ratkea siirtämällä niitä toiseen paikkaan.

Ruotsissa vastaavissa ongelmissa on otettu nuoret mukaan ratkomaan ongelmia ja loistavana esimerkkinä on muun muassa keksitty, että nuoret ovat korvausta vastaan toimittaneet vanhuksille ruoka-annoksia omilla kulkuvälineillään tai kuskanneet tavaroita tai ihmisiä paikasta toiseen kunnallisen kevytyrityksen siipien alla.

Autojen ja mopojen kesäöiden melu ei ole kenenkään mielestä mukavaa, mutta ongelman ratkaisu ei ole kylän täyttäminen kameroilla.

Kristian ”Krisu” Parviainen

Siuntion kunnanhallituksen 2. vpj

Siuntion Sosialidemokraattien puheenjohtaja

Siuntion sosialidemokraatit – kohti kuntavaaleja 2021

Siuntion sosialidemokraatit – Sjundeå socialdemokrater lähtevät kuntavaaleihin teemalla:

Pidetään huolta Siuntiosta. Siuntio pitää huolta meistä. – Vi tar hand om Sjundeå. Sjundeå tar hand om dig.

Haluamme vauhtia valmisteluun, saavutettavaa vehreyttä ja kauneutta kotikuntaamme sekä vastuullisuutta palveluihin ja niiden turvaamiseen, päätöksentekoon kuten myös yhteistyösuhteisiin. Vehreys tarkoittaa huolenpitoa rakennetusta ympäristöstä, kunnossapidettäviä ulkoilureittejä ja panostuksia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Siksi myös yhdyskuntarakenteen ja julkisen liikenteen suunnittelussa on arvioitava aina ympäristönäkökohtia talousvaikutusten ohella.

Siuntiossa on talouden tasapainotuksen nimissä ulkoistettu palveluja, jotka ovat osoittautuneet paitsi kalliiksi myös laadullisesti heikoiksi.

Ulkoistukset eivät liioin ole palvelleet lähiyrittäjiä saati lähituottajia. Haluamme purkaa ulkoistuksia. Haluamme myös turvata hyvät lähipalvelut kaikissa olosuhteissa, olipa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (sote) kohtalo mikä tahansa.

Olemme asettaneet toistaiseksi 16 ehdokasta kuntavaaleihin. Ehdokkaamme edustavat monipuolisesti siuntiolaisia palkansaajia, yrittäjiä mutta myös lapsiperheiden vanhempia. Ehdokkaamme asuvat eri puolilla Siuntiota: meitä on asemanseudulla, kirkonkylässä, Pikkalassa ja haja-asutusalueilla.

Ehdokkaitamme ovat:

Arja Alho, Ydin-lehden päätoimittaja/chefredaktör,

Bjarne Bäckman, idrottsanläggninsman/liikuntapaikan hoitaja,

Tony Böckerman (sit.), företagare/yrittäjä,

Rodger Dahlqvist (sit.), pensionär/eläkeläinen,

Katriina Hellsten, taloussihteeri,

Oskari Hellsten, ajoneuvoasentaja,

Juha Kainulainen, IT-tukihenkilö,

Tony Khalil, sosiaaliohjaaja,

Mervi Lahtinen (sit.), sairaanhoitaja, hoivapalveluesimies,

Anne Laakso-Sopukki (sit.), kasvun ja oppimisen ohjaaja,

Mika Mäenpää-Louekoski, koulutettu hieroja, yksinyrittäjä/yrkesmässör, företagare,

Kristian Parviainen, vuorotyöesimies/skiftchef,

Pasi Pihlaja, muusikko, yhteisömuusikko,

Keijo Tarnanen, ay-lakimies,

Satu Tarnanen, työttömyysturva-asiantuntija, ja

Sirpa Vargenstam sosinonomi-diakoniopiskelija.

Ehdokaslistamme on täydentynyt 9.3. jälkeen jo kahdella uudella ehdokkaalla, heitä ovat Khalil ja Laakso-Sopukki. Ehdokkaista kaksi on alle 30-vuotiasta, kuusi naista ja kolme, joiden äidinkieli on ruotsi.

Ruotsia hyvin puhuvia on ehdokkaista yli puolet. Puolet ehdokkaista ovat myös ensikertalaisia! Keski-ikämme on 49,6 vuotta. Nuorin ehdokkaamme on 23 ja vanhin 67 vuotta.

Ehdokkaisiimme voi tutustua videoiden kautta kuten myös asioihin, joita olemme aikaansaaneet. Kevään kuluessa  julkaisemme niitä verkkosivuillamme, Facebookissa (facebook.com/siuntio.sdp), Instagramissa (instagram.com/siuntionsosialidemokraatit) ja YouTubessa (Siuntion Demarit – YouTube).

Pasi Pihlaja on säveltänyt meille fanfaarin, joka saa ensi-iltansa toukokuun lopun videossamme!

Pikkalan yrittäjien ahdinko: Kaavasta ja liikennesuunnitelmista päättäneen enemmistön syytä kantaa ryhdikkäästi vastuunsa syyttelyn sijaan

Kirkkonummen sanomissa julkaistiin 21.2. Jussi Salon kirjoittama juttu Pikkalan yrittäjien jäämisestä liikennesuunnitelmissa pussiin. En löytänyt jutusta yhtään asiavirhettä.

Maankäyttö, asuminen ja liikenne ovat kokonaisuus. Tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille ja etenkin niille, jotka ovat tai pyrkivät kunnalliseen päätöksentekoon. Huoli Pikkalan jäämisestä pussiin on seurausta muun muassa Marsuddenin kaavan liikennesuunnitelmista.

Siuntiolaiset ja Siuntion asuminen ja ympäristö-somepalstoilla kuohuu. Ilmeisesti syynä on se, että kaavaa voimakkaasti ajaneitten ryhmien, siis kokoomuksen ja RKP:n, osa vaikuttajista on vasta nyt havahtunut alueen maankäytön, asumisen ja liikenteen kokonaisvaikutuksiin. Sen sijaan, että ryhmissä käytäisiin sisäistä keskustelua omista virheistä, onkin päätetty, että hyökkäys on paras puolustus. Asiattomuuksilla pilataan kaikkien mainetta ihan kuin kuntapäättäminen olisi nilkoillepotkimista.

Me sosialidemokraatit pidämme tärkeänä avointa valmistelua. Nyt käytävä keskustelu on seurausta erikoisesta Marsuddenin kaavan valmistelu- ja päätöksentekoprosessista. Erikoisuuden kruunasi se, että hallinto-oikeuden pyytämä vastine kaavavalituksista joutui kunnan roskapostiin ja kunnanhallitus päätti kaavan valmistellun konsultin laatiman lausunnon mukaisesti vastineesta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Esityksemme siitä, ettei kaavasta valittaneilta peritä korvauksia, hyväksyttiin.

Voin pystyssä päin vakuuttaa, että olemme toimineet vastuullisesti, asioihin huolellisesti perehtyen ja arvioiden myös kokonaisvaikutukset. Tämä kaikki on dokumentoitu. Kohtuullista olisi, että kaavasta ja liikennesuunnitelmista päättänyt enemmistö kantaisi nyt ryhdikkäästi vastuunsa ja myöntäisi, että osa kokousmateriaaleista jäi lukematta.

Arja Alho

Emme halua pussittaa Pikkalan yrittäjiä

Päätoimittaja Jussi Salon jutussa 21.2.2021 Kirkkonummen sanomissa tuotiin esille tärkeä asia: Pikkalan yrittäjien huoli tulevista liikennejärjestelyistä. 

Siuntion kunta ei tosiaan ole ollut mitenkään aktiivinen Pikkalan alueen kehittämiseksi, saati edes liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Olemme jääneet Pikkala-Störsvikin asukkaiden ja alueen yrittäjiä tukevien näkemystemme kanssa toistuvasti vähemmistöön.

Liikennejärjestelyt olivat myös syynä sille, ettei meidän sosialidemokraattien mielestä Marsuddenin kaavaa olisi pitänyt hyväksyä. Tosiasia on, että Marsuddenin alueen ylimitoitettu rakentaminen ja kaavaillut liikennejärjestelyt merkitsevät Pikkalan alueen nykyisten yritysten ja samalla tärkeiden palvelujen jäämistä pussiin.

Marsuddenin alueen kaavoitus tarkoittaa, että Störsvikin liittymä Hangontielle suljetaan, vaikka tietä on parannettu ja rakennettu jopa kevyen liikenteen väylä. Siuntionjoen ylittävän Koukkutien piti alun perin olla kevyelle liikenteelle, jalankulkijoille ja vaikkapa ratsastajille. Nyt väylälle suunnitellaan läpiajoliikennettä, joka on osaltaan yhdistämässä Kelan ja Sunnanvikin liittymien liikennettä. Hangontie nykyisessä tai tulevassa muodossa on kuitenkin pääväylä, jolle ollaan siis rakentamassa rinnakkaista järjestelyä Marsuddenin halki.

Olemme tuoneet näkemyksemme esille kaavan eri käsittelyvaiheissa, eriävissä mielipiteissämme mutta myös Siuntion kunnan talousarviokäsittelyissä. Tämä on faktatietoa.

Olemme olleet sitä mieltä, että kiireellisintä on parantaa Störsvikin liittymän liikenneturvallisuutta.  Meistä on kummallista, että Siuntio osallistuu Sunnanvikin eritasoliittymän suunnittelukustannuksiin samalla kun se odottaa Uudenmaan ELY:n hoitavan kokonaan Störsvikin kustannukset. Kunnan nihkeys Pikkalan suhteen ihmetyttää monia.  Pikkala-Störsvik, asemanseutu ja kirkonkylä ovat kuitenkin kunnan aluekehityksen keskeiset alueet.

Meitä on syytetty, ettemme halua kehittää Siuntiota. Päinvastoin. Haluamme kehittää Siuntiota kestävästi, taloudellisesti vastuullisesti sekä asukkaita että yrityksiä kuunnellen.

Kristian Parviainen, Siuntion khs:n 2. vpj

Arja Alho, sdp:n valtuustoryhmän pj