Siuntion kameravalvonta

Siuntiossa on ollut ja tulee tulevaisuudessakin olemaan kunnan kiinteistöjen kameravalvonta. Se on ihan normaalia omaisuuden turvaamista.

Siuntion viime kunnanvaltuustossa käsittelyssä ollut aloite on kuitenkin jotain muuta. Aloitteessa sanotaan näin:

Levottomuus on kasvanut oleellisesti Siuntion aseman seudulla, varsinkin kesällä 2020 ilkivalta, varkaudet sekä yleisesti iltaisin tapahtuva äänekäs mopojen ja autojen kokoontumisajot ovat normaalista poikkeavaa ja häiritsevää käyttäytymistä, josta kärsivät eritoten aseman seudun asukkaat. Pienellä paikkakunnalla kuten Siuntiossa kameravalvonta auttaa rikkeiden selvittämissä. Siuntiossa on yksi pääväylä aseman läpi ja suurella todennäköisyydellä rikoksen tai rikkeen tekijän joutuu sitä käyttämään.

Tätä aloitetta on mainostettu ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi, se on kuitenkin vain ongelman siirtämistä paikasta toiseen, jollei sitten Siuntion kaikkia asuinalueita ja teitä aiota täyttää valvontakameroilla.

Nuorten mopoilijoiden tai autoilijoiden pärinään kameralla tuskin on vaikutusta, korkeintaan siirtyvät seuraavalle kadun pätkälle tai toiselle parkkipaikalle kameran alta pois. Poliisilla ei ole aikaa, eikä resursseja tulla katselemaan Siuntion videokavalkaadia ja virkamiehillä tai kyläpoliitikoilla ei ole valtuuksia puuttua liikennehäiriöihin.

Mieluummin näkisin yleisien teiden ja alueiden kameravalvontabudjetoinnin kilahtavan nuorten hyvinvoinnin edistämisen tyhjään raha-arkkuun.

Mielekäs tekeminen, kokoontumispaikat, viihtyisä ympäristö ja kaunis kyläkeskusta ovat huomattavasti parempaa ennaltaehkäisevää toimintaa, kuin valvontakamerat katutolpissa. Ongelmat eivät ratkea siirtämällä niitä toiseen paikkaan.

Ruotsissa vastaavissa ongelmissa on otettu nuoret mukaan ratkomaan ongelmia ja loistavana esimerkkinä on muun muassa keksitty, että nuoret ovat korvausta vastaan toimittaneet vanhuksille ruoka-annoksia omilla kulkuvälineillään tai kuskanneet tavaroita tai ihmisiä paikasta toiseen kunnallisen kevytyrityksen siipien alla.

Autojen ja mopojen kesäöiden melu ei ole kenenkään mielestä mukavaa, mutta ongelman ratkaisu ei ole kylän täyttäminen kameroilla.

Kristian ”Krisu” Parviainen

Siuntion kunnanhallituksen 2. vpj

Siuntion Sosialidemokraattien puheenjohtaja