Uusi luokkaköyhyys

Iltapäivälehti lohdutti kertomalla että vain 15% kansasta joutuu kamppailemaan nousevan sähkönhinnan kurimuksessa, eikä sähköstä tule vaaliteemaa.

Ehkä poliitikkojen kuitenkin kannattaisi pohtia tarkemmin?

Tuo 15% kurimuksessa olevasta kansakunnasta on pääsääntöisesti omakotitalossa asuvia tai suoransähkön rivitaloissa asuvia.

Se porukka joka on ollut keskituloista tai ainakin alempaa keskituloa omaavia.

Nyt heidät ja meidät puristetaan taloudellisesti tilaan jossa ostovoima katoaa tyystin ja samlla cityihmiset laukovat viisauksiaan jossa jokainen voi valita asumistapansa.

Suomessa sanotaan olevan 1.1 miljoonaa omakotitaloa… saattaa tulla kalliita kerrostalohuoneistoja jos noudatetaan besserwissereiden ohjeita asumismuodoista ja työnnytään porukalla Kallion kolmannelle linjalle.

Omassakin puolueessa on päättäjiä jotka ovat joskus saaneet ihan tavallisen ihmisen palkkoja ennenkuin politbyroon palkka-arkku avautui. Ainakin opiskeluaikana joku on ollut kaupankassalla, toinen terästehtaalla tai halkomettässä. Nyt voisi tuumata että millähän ihmeellä sitä maksaa sähkölaskun joka vie käteen jäävästä palkasta suurimman osan jod edes siihen sähkölaskuun riittää.

Omassa kunnassa tiedän jo asukkaan joka katkaisi sähköt talostaan ja siirtyi polttopuuhun ja tarvittavan sähkön tuottaa agregaatilla. Siinäkö on keskiluokan tulevaisuus omakotitaloissaan? Vai liekkö synkempi kuten yksin asuva mies sanoi minulle ”tämän talven kestän, seuraavana talvena sitten varmaan rekan eteen”

Muistetaanko nykyiset päättäjät siitä että onnistuivat luomaan uuden köyhyysluokan?

Sopii niitä vaaliteemoja kuitenkin pohtia.

Kristian Parviainen