On keskityttävä perusasioihin

Joona Räsänen vieraili Siuntion sosialidemokraatit – Sjundeå socialdemokrater kevätkokouksessa 16.3. Räsänen on Uudenmaan sosialidemokraattien ehdokkaana ja hän on kotoisin Lohjalta.

Ajankohtaista velkakeskustelua Räsänen kommentoi muistuttamalla, että hyvinvointivaltion menot on rakennettu erilaiselle väestösuhteelle ja että velkaantuminen on jatkunut jo pitkään ainakin finanssikriisistä 2008 alkaen.

Hän otti tuoreena tyttövauvan isänä esille ikäluokkien koot: ”Kun puhutaan suurista ikäluokista, ikäluokan koko oli noin 100 000 syntynyttä lasta. Kun itse synnyin 1987, koko oli 59 000 ja rapiat, tänä vuonna enää noin 40 000 lasta. ”

Räsänen katsoi, että tarvitaan monia toimenpiteitä kestävän talouden turvaamiseksi. Keskittyminen rajuihin hyvinvointivaltion ydintoimintojen leikkaamiseen on lyhytnäköistä ja sosiaalisesti epäoikeudenmukaista. Ne merkitsisivät hänen mukaansa myös rajua ostovoiman heikentymistä, joka vain pahentaisi velkaongelmaa verokertymän pienentymisenä.

Räsänen muistutti myös siitä, että juuri hyvinvointiyhteiskunta on kyennyt ottamaan iskuja ihmisten puolesta vastaan, kuten esimerkiksi pandemian aikana. Räsänen ei kuitenkaan vähätellyt tulevan eduskuntakauden isojen kysymysten ratkaisemisen kiireellisyyttä.

Räsäsen mielestä tulevan hallituksen pitää tehdä määrätietoisesti työtä perhemyönteisemmän Suomen puolesta, uuden työvoiman hankkimiseksi myös ulkomailta ja ennen muuta edistää työhyvinvointia, jotta nyt työmarkkinoiden ulkopuolella olevat voivat palata työelämään.

Paikalla oleva yleisö oli tyytyväinen Räsäsen tärkeysjärjestyksestä asioiden hoitamisessa, jonka hän kiteytti: perusasiat kuntoon – vaatimukseksi. ”Koulutuksessa huomion pitää olla varhaiskasvatuksessa ja perusasteen koulutuksessa. Kuntapäättäjienkin on katsottava peiliin sen suhteen, että erilaisten oppijoiden tarpeisiin ei ole vastattu riittävillä resursseilla, päinvastoin esimerkiksi erityisopettajien ja koulukäyntiavustajien määrää on vähennetty joka puolella maata.” Kun perusasiat ovat kunnossa, ne mahdollistavat korkeakoulutukseen hakeutumisenkin. Sama pätee sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Räsänen muistutti tilaisuudessa vielä, että jokaisella äänellä on merkitystä ja hän piti tärkeänä viestittää, että kansalaisoikeutta pitää vaalia.  ”Kun on äänestänyt, voi myös arvostella päätöksentekijöitä”, hän sanoi. Siuntion sosialidemokraatit ovat puolestaan olleet huolissaan vaalibudjettien kasvusta ja vaativat vaalirahoitukselle kattoa. Se turvaisi myös aitoa kansanvaltaa. Siitähän on 2.4. kyse.

teksti: Arja Alho

kuvat: Arja Alho, Kristian Parviainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s